Zserbó
Ez a sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Ugyanakkor nem első próbálkozásre sikerült a receptet tökéletesíteni. Idén viszont nagy sikert aratott nálunk a családban, az előzetes sütésekkor. Próbáljátok ki bátran, igazán finom, az eredeti zserbó tökéletes – és persze egészséges – mása.
Hozzávalók:
- 450 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
- 150 milliliter cukormentes kókusztej
- 1 csomag szárított élesztő
- 30 gramm eritrit
- 190 gramm növényi margarin
- 2 darab tojás
- 124 gramm cukormentes lekvár
- 130 gramm darált dió
- 50 gramm cukormentes étcsokoládé
- 16 gramm kókuszzsír
Elkészítés:
- A kókusztejet meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a szárított élesztőt.
- A lisztet, eritritet, margarint, tojásokat és az élesztős tejet kézzel begyúrjuk.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A tepsinket nagyjából egy kanál kókuszzsírral kikenjük.
- A tésztát 4-be vágjuk, majd egyesével tepsi méretűre nyújtjuk.
- Jöhet a rétegezés: tészta, lekvár, dió. (A lekvárt nagyjából másfél kanál kell egy rétegre, de akár ki is mérhetjük. Ebben az esetben a 124 gramm 1/3ad része kerül minden rétegre. A diót szintén harmadoljuk és egyenletesen a lekvárra szórjuk minden rétegnél.)
- Végül lefedjük az egészet az utolsó réteg tésztával. Ezt picit megszúrkáljuk fogpiszkálóval.
- 25-30 percig sütjük.
- Miután megsült, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd ezután a kókuszzsírt és étcsokit megolvasztjuk és egyenletesen a tetejére kenjük.
Egészségesen is finomat!