Receptek,  Édes receptek

Zserbó

Ez a sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról. Ugyanakkor nem első próbálkozásre sikerült a receptet tökéletesíteni. Idén viszont nagy sikert aratott nálunk a családban, az előzetes sütésekkor. Próbáljátok ki bátran, igazán finom, az eredeti zserbó tökéletes – és persze egészséges – mása.


Hozzávalók:

  • 450 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 150 milliliter cukormentes kókusztej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 30 gramm eritrit
  • 190 gramm növényi margarin
  • 2 darab tojás
  • 124 gramm cukormentes lekvár
  • 130 gramm darált dió
  • 50 gramm cukormentes étcsokoládé
  • 16 gramm kókuszzsír


Elkészítés:

  • A kókusztejet meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a szárított élesztőt.
  • A lisztet, eritritet, margarint, tojásokat és az élesztős tejet kézzel begyúrjuk.
  • A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
  • A tepsinket nagyjából egy kanál kókuszzsírral kikenjük.
  • A tésztát 4-be vágjuk, majd egyesével tepsi méretűre nyújtjuk.
  • Jöhet a rétegezés: tészta, lekvár, dió. (A lekvárt nagyjából másfél kanál kell egy rétegre, de akár ki is mérhetjük. Ebben az esetben a 124 gramm 1/3ad része kerül minden rétegre. A diót szintén harmadoljuk és egyenletesen a lekvárra szórjuk minden rétegnél.)
  • Végül lefedjük az egészet az utolsó réteg tésztával. Ezt picit megszúrkáljuk fogpiszkálóval.
  • 25-30 percig sütjük.
  • Miután megsült, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd ezután a kókuszzsírt és étcsokit megolvasztjuk és egyenletesen a tetejére kenjük.

Egészségesen is finomat!