Kakaós csigabiga
Sokáig nem telt el úgy nap, hogy ne kívánjuk meg az igazi régi kakaóscsigát. Nem nagyon mertük ugyanakkor a pékségekben venni, illetve a búzalisztes verziók rendszerint elég magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, még akkor is ha cukormentesek. Így Karácsony napjára kikísérleteztünk nektek egy tökéletes csiga receptet. Nem csak cukor-, de laktóz-, glutén- és tojásmentes verzióban is elkészíthető. Tálalhatjuk mentes mogyorókrémmel, lekvárral, de egy kávé mellé is igazán jól illik.
Hozzávalók:
- 220 gramm laktózmentes túró
- 150 gramm gluténmentes zabpehelyliszt (vagy őröltzabpehely)
- 50 gramm kókuszzsír
- 100 milliliter cukormentes zabtej
- 25 gramm eritrit
- szódabikarbóna
- 22 gramm kakaópor
- 20 gramm eritrit (édesebb szájúak nyugodtan használjanak ennél többet, így a kakaó íze erőteljesen kiérződik a csigán)
- 25 gramm laktózmentes növényi margarin
Elkészítés:
- A túrót az eritrittel együtt egy villa segítségével összetörjük.
- Hozzáadjuk a puha (ha kell olvasszunk rá) kókuszzsírt, zabtejet. Keverjük el a villa seítségével amennyire csak tudjuk.
- Szórjuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát, majd nagyjából 10 perc alatt kézzel gyúrjuk tészta állagúvá.
- Lisztezett felületen nyújtsuk nagyjából fél ceni vastagra, téglalap alakúra.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Olvasszuk meg a margarint és a felével kenjük meg a tésztánk tetejét.
- Erre szórjuk rá az eritrittel elkevert kakaóport egyenletesen. Az egyik hosszanti oldalon, hagyjunk ki szórásnál 1-2 centit, hogy a feltekeréskor itt össze tudjuk tapasztani a tésztáinkat.
- A maradék margarinnal locsoljuk meg a kakaós réteget.
- Tekerjük fel a csigát, majd nagyjából 1 centi vastag szeleteket vágjunk.
- Ezeket óvatosan helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- 10 percig süssük, majd 5-10 percre emeljük meg a hőmérsékletet, és amennyiben sütőnkben van ilyen lehetőség állítsuk felső pirításra légkeveréssel. (Amennyiben ez nem lehetséges, válasszunk sima légkeveréses funkciót.)
Egészségesen is finomat!
2 Comments
Pingback:
Pingback: