-
Kifli – házi pékáru
Én mindig nagyon szerettem a pékárukat, a kedvencem pedig a kifli volt. A diétám kezdeténél rájöttem, hogy ha nem tanulok meg otthon magamnak készíteni ilyesmiket, akkor nem nagyon lesz részem ehhez hasonló finomságok fogyasztásában. Fogadjátok szeretettel a kedvenc kifli receptemet, ami lenmag tartalma miatt rendkívül egészséges is (amellett, hogy teljeskiőrlésű, tejmentes). Hozzávalók: 150 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 250 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt 1 teáskanál szárított élesztő 1 teáskanál só 40 gramm lenmag 23 gramm lenmagliszt 400 milliliter langyos víz 2 evőkanál olívaolaj 50 gramm kókuszjoghurt (Opcionális: 1 felvert tojás a megkenéshez) Elkészítés: Egy nagy tálban minden száraz hozzávalót összekeverünk. Ha extra ízre vágyunk, nyugodtan használjunk ízlés szerint fűszereket is, ezeket rögtön az…
-
Diós-csokis kuglóf
Ismét egy régi családi receptet vettünk elő, és reformáltuk meg egy kicsit. Így született meg anyukám híres kuglófjának vegán, cukormentes változata. A családban ez a sütemény arról híres, hogy mindig kettőt kell belőle készíteni, mert olyan gyorsan elfogy.. azt hiszem ezzel tudom érzékeltetni mennyire is szeretjük. Sajnos én az utóbbi években kimaradtam a fogyasztásából, de ez mostantól meg fog változni! 🙂 Biztosan állítom, hogy ez a mentes változat legalább olyan finom mint az eredeti! Sőt! Ugyanis az összetevők variálásával egy szuper állagot sikerült elérni, amire őszintén én sem számítottam. De nagyon örülök, hogy így sikerült. Ugyanis felszeletelve a kuglófot, belül egy extrán krémes brownie-ra hajazó állag várt, a szuper ropogós…
-
Csokis zabkeksz
Ahogy azt már ti is tapasztalhattátok, viszonylag sokszor használjuk a zabot a süteményeink elkészítéséhez. De ki ne rajongana az igazi zabkekszért, ami szinte olyan, mint a boltban vásárolt? Nálunk rendszeresen készül ez az édesség, sokszor túráink kísérője. Ráadásul akár az indulás reggelén is könnyen elkészíthető, mert az egyik legegyszerűbb finomságok közé tartozik. És ha elolvasnátok a zab jótékony hatásáról szóló bejegyzésünket, itt találjátok: Hozzávalók: 150 gramm zabpehely 100 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 22 gramm cukormentes étcsokoládé 30 gramm eritrit 1 kávéskanál fahéj 1 kávéskanál szalalkáli só 1 tojás 71 gramm kókuszzsír Elkészítés: A száraz hozzávalókat elkeverjük egy keverőtálban. Hozzáütjük a tojást, és az olvasztott kókuszzsírt. Kézzel gyúrjuk a tésztát. Nagyjából…
-
Vegán almáspite 2.0
Ezekben a hideg napokban mivel is dobhatnánk fel jobban a kedvünket, mint egy forró almáspitével? Nagy sajnálatunkra az idei havazás nem igazán marad meg, és továbbra is mindenki otthon tölti idejének nagy részét, így nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy ismét almáspite illat járja át a lakást. Hozzávalók: 150 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 85 gramm batátaliszt 523 gramm alma (ez már a pucolt, lereszelt alma súlya) 35 gramm eritrit fahéj 50 gramm kókuszzsír Elkészítés: Az almákat megpucoljuk, majd lereszeljük és félretesszük pár percre pihenni. Miután levet eresztett, kifacsarjuk ezt belőle és félre tesszük az almalét a tésztához. A reszelt almához hozzákeverjük a fahéjat. A tésztához összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd az…
-
Vegán amerikai palacsinta
Ha eddig azt hitted, hogy tej, tojás, cukor és fehér liszt nélkül nem készülhet igazán jó amerikai palacsinta, akkor ezt a receptet mindenképp próbáld ki! 🙂 Mert ez nagyon is lehetséges, és garantáltan nem marad egy darab sem belőle. Akár ebéd utáni desszertként, uzsonnaként, vagy egy ráérős hétvégi napon reggeliként fogyasszátok biztosan nagy sikere lesz! Korábbi receptben volt már szó róla, hogy bizonyos vegán ételeknél fontos a tojás helyettesítése. Ugyanis egy palacsinta esetében például ez felelne az állagért, hogy igazán puha és levegős legyen a tésztánk. De erre szerencsére szuper alternatívák vannak. A hozzávalók között megtaláljátok a chia magot, ami itt most ezt a célt szolgálja. Ez a kis mag…
-
Solymár – Jegenyevölgy
I Táv hossza: 6.8 kmSzintemelkedés: ~320mNehézségi szint: könnyű (bár a hatalmas sár nehezítő tényező) Második túránk Solymárra, a Paprikás-patak (Jegenyevölgy) mentén vezetett minket. Egy kisebb baráti társasággal látogattuk meg ezt a csodaszép helyet. A terveinkben eredetileg egy 5.6 km-es kör szerepelt, de kétszer rossz irányba fordultunk a kör közben, így enyhén megnehezítettük saját dolgunkat. De hát erről szól a túrázás.. felfedezésről és kalandokról. (Az eredeti tervben a zöld kereszt jelzésen tértünk volna vissza a völgybe.) A túra első 2 kilométere egy igazi könnyed kis séta a völgyben, a patak mentén. Itt megérkeztünk a solymári vár maradványaihoz, ami a vírus miatt sajnos nem volt látogatható. Mi épp ezért úgy döntöttünk körbe…
-
A csodás zab(kása)
Aki figyel a táplákozására, egészségére minden bizonnyal találkozott már a zabpehellyel. Rengeteg recept alapanyaga, ami nem véletlen, hiszen tényleg szuper alapanyag. Mi is imádjuk és előszeretettel használjuk! A zabkása az egyik kedvenc reggelim! Főként a téli időszakban majdnem minden napom ezzel a szuper étellel indítom. Hosszan eltelít, feltölt energiával, egészséges, gyorsan elkészíthető és finom is. Kell ennél jobb? 🙂 És ha felmerülne a kérdés, hogy nem unalmas-e minden nap ugyan azt enni… a válaszom az, hogy a legkevésbé sem! Ugyanis szinte végtelen az ízesítések variációja. Persze már megvannak a jól bevált kedvenceim, de szerintem mindig érdemes valami újjal kísérletezni. Személyesen a kakaós-kókuszos, az almás-fahéjas, a chia magos-mogyoróvajas és a meggyes-mákos…
-
Vaníliás keksz
Legújabb receptünk egy vaníliás keksz recept, aminek íze, mint a boltban vásárolté. Nekem mindig álmom volt, hogy itthon magamnak is tudjak készíteni egy édes ropogtatni valót. Ráadásul nincs is jobb hangulata annak, mint a saját kézzel készített kekszét eheti az ember. Pontosan tudja mit és mennyit tartalmaz, és nincs benne semmilyen egészségre kicsit is káros tartósítószer, vagy állagjavító. Tökéletes kiegészítés egy kávé mellé, de akár magában ropogtatva is fantasztikus ízélményt nyújt. Hozzávalók: 50 gramm kókuszliszt 130 gramm teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt 100 gramm kókuszzsír 40 gramm eritrit 1 nagyobb tojás 1 evőkanál vanília esszencia só Elkészítés: A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb tálban. Az olvasztott kókuszzsírt elmorzsoljuk a lisztes keverékben. A tojást…
-
Reggeli kutyasétáltatás
I Táv hossza: 3-5 kmSzintemelkedés: ~200 mNehézségi szint: könnyű Az idei évben úgy döntöttünk, kiszabadulunk kicsit a 4 fal közül. Manapság, a vírus ideje alatt ez talán még fontosabb, mint valaha. Egy kisebb-nagyobb túra tökéletes lehetőséget adhat a a gondolataink kitisztításához, az izmaink megmozgatásához és a lelkünk megnyugtatásához. Első túránk Budapest határába, a Hárshegyre vezetett. Egy egyszerű, és rövidke útvonalon mentünk végig Bejgli kutyusunkkal, és a kutyás társaságunkkal. Közelben lakóknak tökéletes reggeli séta helyszín lehet. Mi magunk, most jártunk a környéken először, épp ezért nem tudtuk mennyire hosszú lesz a kör. Időközben ráadásul egy kis Geocaching játékba is belekezdtünk (sajnos most sikertelenül), így számunkra egy kicsivel hosszabbra sikeredett ez a…
-
Virslis kifli szilveszterre
Isteni teljeskiőrlésű kifli receptünk, melynek töltelékét szabadon variálhatjátok. Ezzel a recepttel kíván Boldog Új Évet az EgészFincsi csapata! Szilveszter alkalmából mi most virslivel töltöttük. Hozzávalók: (16 db) 250 gramm teljeskiőrlésű búzaliszt 200 gramm zabpehelyliszt 250 milliliter cukormentes növényitej 1 deciliter olvasztott kókuszzsír 25 gramm friss élesztő só virsli cukormentes mustár Elkészítés: A langyos növényi tejben feloldjuk az élesztőt. A lisztekben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a teljesen feloldódott élesztős tejet és az olvasztott kókuszzsírt. Kézzel összegyúrjuk, és ketté választjuk a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztákat fél centi vastagra, kör formájúra nyújtjuk, majd 8 egyenlő cikkelyre vágjuk. Megkenjük vékonyan mustárral, majd 1-1 kis darabka virslivel feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe…