-
Babos muffin – buffin
Nagyon szeretek babot és más hüvelyeseket használni egyes salátáimba, de bevallom őszintén nem szeretem a legkisebb konzerveket megvásárolni, egyszerűen nekem nem éri meg. Ilyenkor előfordul, hogy 1-1 kis adag bab, csicseriborsó megmarad pár nap után a hűtőben, amit 1-2 nap alatt el kellene fogyasztani. Tekintve, hogy az utóbbi időben próbálok leállni a búza-félék használatáról, a reggeli igazi kihívás minden alkalommal. Tulajdonképpen, egy ilyen reggelen született meg a babból és csicseriborsóból készült finomság, mely bevallom még az én várakozásaimat is felülmúlta. Ráadásul pár perc alatt összerakható és a reggeli készülődés alatt meg is sül. Hozzávalók: (kb. 12 darabhoz) 165 gramm vörösbab konzerv 75 gramm csicseriborsó konzerv 100 gramm zabpehelyliszt 3 tojás…
-
Mogyorós kis puffancsok
Egy kis égetett tésztás finomság. Elkészítése hosszabb idő, de mindenképpen megéri! Nálam a 1-1 puffancs mindössze 5 gramm szénhidrátot tartalmaz! Hozzávalók: 1 dl víz 2 evőkanál kókuszzír 1 kávéskanál eritrit 1 csipet só 95 g teljeskiőrlésű alakor búzaliszt 4 tojás 50 g cukormentes étcsokoládé 165 ml konzerv kókusztej 20 g eritrit vagy más édesítő pirított törökmogyoró Elkészítés: A krémhez előző nap, de legalább 6-8 órával fogyasztás előtt felforraljuk a kókusztejet a 20 g eritrittel és az étcsokoládéval. Teljesen hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe téve tovább pihentetjük. A tésztánkat égetett tésztaként készítjük: a vizet felforraljuk a sóval, cukorral és kókuszzsírral. Egyszerre hozzáadjuk a lisztet, és erőteljes mozdulatokkal addig keverjük, míg szépen el…
-
Aranygaluska
Nagyon rég vártam már, hogy újra ehessek aranygaluskát. Az ember nem is gondolná mennyire hiányoznak neki azok az ételek, amiket évente eddig is csak néhányszor tett a tányérra. Márpedig az a néhány alkalom igenis kell. Ezt a receptet, most alakorbúzával készítettem. Ez tulajdonképpen ősbúza, mely mindössze 1 szemet hoz szálanként. Glikémiás indexe ezerszer jobb, mint a legtöbb lisztnek, még a teljeskiőrlésűnél is lassab a felszívódása. Hozzávalók: 520 gramm teljeskiőrlésű alakorbúzaliszt 3 dl cukormentes növényi tej 1 tasak instant élesztő 1 tojássárgája 200 gramm darált dió (én még sajnos nem találtam boltokban cukormenteset, magamnak darálom itthon) csipet fahéj 30 gramm eritrit Elkészítés: Először elkészítjük a lágy kelt tésztát. Ehhez a növényi…
-
Jótékonysági futás a cukorbetegekért
Sokat gondolkoztam mi is legyen az első blogbejegyzésem az Egészséges mindennapok menüpont alatt. Aztán szembejött velem az interneten a tökéletes téma. Idén júliusban fuss te is az 1-es típusú cukorbetegséggel küzdőkért! A versenyről bővebben itt olvashattok: https://www.futosport.hu/sportoscukros Ez egy virtuális futás, tehát nem egy adott időpontban kell sok emberrel együtt megtenned a távot, hanem amikor az időd engedi lefutod a megadott távok közül azt, amelyik számodra a legszimpatikusabb. Én magam jelenleg nagyon el vagyok szokva azon edzésmunkáktól, amelyek megemelik a pulzust. Ugyan heti több alkalommal járok edzésre és jógázok, azokon legtöbbször nem emeljük meg a pulzust, inkább alacsony pulzusszámon végezzük a gyakorlatokat.Amennyiben ti is kedvet kapnátok a személyre szabott edzésekhez,…
-
Mogyorós-kávés muffin
Ahogy a kávészünet menüpont alatt is olvashatjátok, párommal nagy kávé rajongók vagyunk. Bár a betegségem óta én visszább vettem a koffein fogyasztásból, néha-néha nagyon jól tud esni egy kávé. Ugyanakkor a kávé nagyon jó alapanyagként szolgál egy finom muffin elkészítéséhez, amit még egy kicsit feldob a mogyoró íze. Természetesen mogyoró nélkül is elkészíthetjük ezt a süteményt, ebben az esetben használjunk egy kicsivel több lisztet, vagy akár más darált magvat is adhatunk a recepthez, amiről úgy gondoljuk passzol a kávé kesernyés ízéhez. Aki édesebben fogyasztja kávéját is, javaslom több eritritet használjon, vagy a kész muffint mentes mogyorókrémmel egye, mert ez a recept alapján egy erőteljes kávé-íz fog uralkodni süteményünkben. Hozzávalók: 70…
-
Fahéjas tekercs
Imádom a kívül roppanós, belül puha és omlós péksüteményeket. Nehezemre esett lemondani róluk. Egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy magam is eltudom készíteni kedvenceimet otthon. Ez is megmutatja, hogy semmiről nem kell igazán lemondani. Hozzávalók: 500 gramm teljeskiőrlésű liszt 25 gramm élesztő 2 tojás sárgája + fehérje a kenéshez 30 gramm olvasztott kókuszolaj + kenéshez 300 ml langyos, cukormentes növényi tej fahéj eritrit Elkészítés: A meglangyosított növényi tejben feloldjuk az élesztőt és 1 kanál eritritet. Ne várjuk tőle, hogy felfusson, ugyanakkor aggódni sem kell, később szépen megkel a tészta így is. A 30 gramm olvasztott kókuszzsírt hozzáöntjük az élesztős folyadékunkhoz. Kenyérsütő gépbe tesszük, majd hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját…
-
Focaccia – az olasz kenyér
Nagyon ritkán használom a szénhidrátcsökkentett lisztkeveréket. Nem sok receptemben fogtok vele találkozni. Ugyanez elmondható az olívaolajról is. De egy igazán jó olasz ételből bűn lenne kihagyni az olíva átható ízét. A lisztkeverék pedig kicsit csökkenti az étel szénhidráttartalmát. Egy igazán finom, és elég telítő étel a focaccia. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az olasz konyhát és ízeket. Hozzávalók: 350 gramm teljeskiőrlésű liszt 50 gramm DIA-WELLNESS LISZTKEVERÉK -50% CH 1 zacskó porélesztő (7 gramm) 225 ml víz 70 ml olívaolaj + a sütéshez só ízlés szerint olívabogyó kakukkfű bors Elkészítés: A két féle lisztkeveréket elvegyítjük. A vízzel elkeverjük az élesztőt és az olívaolajat. A folyékony és száraz hozzávalókat kenyérsütő gépbe tesszük, és…
-
Ez a menüpont még feltöltés alatt áll. Kérem türelmeteket! :)
Addig is olvassátok instagram posztjaimat: https://www.instagram.com/egeszfincsi/
-
Kávés naplónk története
Párommal, Norberttel már megismerkedésünk óta közös szenvedélyünk volt a kávé. Még randizásról szó sem esett köztünk, amikor már a közös kávézás beépült mindennapjainkba. Ez a kötelék ihlette meg a könyv formátumban vezetett “A mi kis kávénaplónk – fedezzük fel a kávé világát együtt” frappáns cimmel illetett könyvecskénket, melyeket képekkel és saját pontrendszer megalkotásával szinesitettünk. Tekintve, hogy az idő múlásával szénhidrát felszivódási zavar lépett fel nálam, a naplónk rövid ideig a polcra került. Mindennapjaimmal együtt a kávé fogyasztási szokásaim is fenekestül felfordultak, és véglegesen megváltoztak. Szembe kellett néznünk a ténnyel, hogy igen nagy mértékben mérséklődött azon helyek száma, melyek olyan növényi itallal is felszolgálják különböző kávéikat, melyet én magam is nyugodtan…
-
Túrós Zabpite
A világ egyik leggyorsabb és legkönnyebb receptje ez! A tésztát tölthetjük kiolajozott piteformába, de akár egy csatos tortaforma is megfelel a célnak. Hozzávalók: 250 gramm laktózmentes, sovány túró 160 gramm teljeskiőrlésű zabpehely 250 gramm cukormentes mandulatej szerecsendió eritrit Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Nincs más dolgunk, mint minden hozzávalót kimérni, majd azokat jó alaposan összekeverni. Az eritrit mennyiségét javaslom mindenki saját szájíze szerint adja a “tésztához”. Ugyan a vércukor szintre nincs hatással, én mindenkit arra sarkallok próbáljon minél kevesebb édesítőt használni Süssük kb. 40 percig, míg a teteje szép aranybarna nem lesz. Egészségesen is finomat!